Førstehjælp til operajomfruer

Opera opfattes af mange som noget svært og utilgængeligt. Nu lettes nysgerrige sjæles vej ind i de høje C´ers verden af en operaordbog med forklaringer på genrens ord.

Mange har det med opera som med slik. Når først man har taget ét stykke, kan det være svært at stoppe igen. Når det første stykke er en opera, kan den dog ligne en stor mundfuld, for ikke alene er genren ekstremt dramatisk og følelsesladet. Den er også fuld af mærkelige ord.

En vej ind i operaen

Den sjællandske friluftsopera, Opera Hedeland, forsøger at tage brodden af sidstnævnte med en ny operaordbog på nettet. ”Mange oplever deres første opera hos os, men vi håber jo lidt, at de bliver afhængige. Derfor prøver vi at gøre hele oplevelsen let og ligetil, og det er det lille opslagsværk en del af”, siger Opera Hedelands operachef, Claus Lynge og tilføjer: “Man er jo ikke født med viden om, hvad en libretto eller en travesti er”,

Operasangernes gode råd

Idéen om en operaordbog kom bl.a. fordi Opera Hedeland i forberedelserne bad solisterne komme med gode råd til operajomfruer, som man kalder helt nye gæster.

”To ting gik særligt igen, og det var at læse op på handlingen og at lytte til musikken hjemmefra. Der er så bare det, at når man læser et operaprogram, er meget af det fremmedord, men der fandtes jo ingen fremmedordbog til operajomfruer. Det gør der nu”, siger Claus Lynge.

Operaordbogen er frit tilgængelig. Det er ikke en udtømmende begrebsordbog, men den er et godt sted at starte, hvis du er ny i genren eller bare har brug for at læse lidt op på begreberne.

En god begynderopera

Opera Hedeland opfører denne sommer Bizets populære opera Carmen. Med de mange kendte melodier og et højspændt drama er det et godt sted at starte, hvis man ikke kender til opera i forvejen. Totaloplevelsen i de uformelle friluftsrammer føjer en særlig stemningsfuld dimension til oplevelsen.

Carmen spiller 3 gange: 9., 16. og 17. august 2019.

Kilde: Opera Hedeland

Indlægs forfatter: Søren Schelling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *