100-årsfødselsdag fejres med koncert og uropførelse

”Kim Borgs smukke varme bas har glædet operaelskere verden over, inklusive mig selv, der hørte ham på Det Kongelige Teater som stor pige. Jeg glæder mig til at guide Jer igennem en stor musikalsk aften,” fortæller Lotte Heise, der er aftenens konferencier.

Internationale solist- og musikernavne, alle inspirerede af Kim Borgs scenekunst og karisma, mødes på Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums Studiescene søndag den 6. oktober kl 19:30 for at fejre ”den store bas” i anledning af 100-året for hans fødsel. Dørene er åbne for enhver, der har lyst til at opleve denne festlige, personlige og gennemmusikalske aften.

Arrangementet er blevet til gennem et unikt hjerteblodssamarbejde mellem Kim Borgs nærmeste familie og en lang række internationale sangere og musikere, der rejser til København for at medvirke og hædre denne multikunstner. Flere af de medvirkende er tidligere elever af Borg fra hans tid som professor på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Kim Borg som Boris Godunov
Foto: Esko Manninen

Kemiingeniør, komponist og familiefar

Kim Borg var indbegrebet af en multi-tasker, længe inden begrebet overhovedet var opfundet. Ingen forstår, hvordan han nåede at efterlade sig så enorme stakke af kompositioner, malerier, fotografier, to bøger samt et CV, der er stopfyldt af pladeindspilninger – og – ikke mindst de største operaroller på de største scener verden over. Og små scener, såmænd, for han optrådte dér, hvor mennesker og musik gav værdi for ham. Fint og flot behøvede det ikke at være. Men meningsfuldt.

Han var uddannet kemiingeniør og arbejdede som forsker, var krigsfotograf under 2. verdenskrig, komponist, sanger, professor ved Musikkonservatoriet i København i 17 år og en enestående familiefar. Kim Borg favnede livet, kunsten og mennesker i stor stil, fra han blev født i Finland, til han døde fredeligt i sit elskede bjælkehus i Humlebæk, 80 år gammel, med sin smukke og trofaste hustru, Ebon, ved sin side.

”Jeg lærte tidligt at spille så lidt som muligt, og jeg tror, at min naturlige tilstedeværelse på scenen hjalp mig. Jeg behøvede ikke gøre noget spektakulært for at få publikums opmærksomhed. Men på den anden side frarøvede det mig muligheden for at synge mindre roller. Fx ville jeg have fyldt alt for meget på scenen i Tryllefløjten til at være nr. 2 bevæbnet mand,” forklarede Kim Borg engang i et interview.

Farverig person, farverigt program

Kim Borgs rolle- og værkliste er pga. de mange hatte og den unikke sceneudstråling overdådig og varieret, og det har derfor været en udfordring at vælge fra og til. Programmet indeholder naturligvis musik af Kim Borg selv, bl.a. romancer og danske sange, men for at hylde ham som sanger også, er nogle af de største arier og sange af Mozart, Verdi, Puccini og Sibelius ligeledes på programmet. Som en ekstra hæder til kunstnerens arv har man også valgt at fremføre værker af sønnen Matti Borg, der som sanger og komponist har båret talentet videre i familien. Sidst, men ikke mindst vil man kunne opleve uropførelsen af et af Kim Borgs egne værker.

Blandt de medvirkende er Borgs egen elev og svigerdatter, sopranen Gitta-Maria Sjöberg, og den anerkendte bassanger Petri Lindroos, som ligeledes er elev af Kim Borg. Det bliver i familien, for sønnen Matti Borg, basbaryton, og barnebarnet Markus Borg, baryton, står også klar med sang og musik til koncerten. Datteren Mette Borg er dramaturg og instruktør og bidrager til oplevelsen med sit ærlige og hjertevarme foredrag: ”Kim Borg – verdensstjerne og far.”

Yderligere medvirkende:

Karolina Bengtsson, Cassandra Lemoine, sopran
Idil Alpsoy, Mezzosopran Jacob Andersen, tenor
Aleksander Nohr, Kristian Lindroos, William Jønch Pedersen, baryton
Tomi Punkeri, basbaryton
Gustav Johansson, bas

Boris Godounov, Kim Borg – uddrag fra den nye cd

Ny CD

Arrangørerne kan endda med stor glæde præsentere et par gode nyheder den 6. oktober:

I anledning af 100-årsdagen har Deutsche Grammophon netop udgivet CD’en ”Essentials” med Borg-arier, der indtil nu kun har været tilgængelige på vinyl. Desuden markeres det runde år med stiftelsen af ”Kim Borg Foundation” hvis formål bliver at støtte unge sangere, musikere, komponister og andre kunstnere samt projekter som den forestående Kim Borg Sangkonkurrence. Alt sammen for at fremme og udvikle den nordiske sangskat. 

Det er med stor taknemmelighed, at arrangørerne har modtaget støtte fra William Demant og Toyota-Fonden. Uden disse bidrag, havde koncertarrangementet denne aften ikke været muligt.

Indlægs forfatter: Ida Fogh Kiberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *