Berlusconis spindoktor har hovedrollen i anmelderrost forestilling

guidOperas opsætning af Rigoletto havde premiere i 2016 og turnerede landet rundt. I år kommer den tilbage.

Guido Paevatalu har i sin opsætning af Verdis Rigoletto igen givet en klassiker et lille tvist. Tidligere har han f.eks. henlagt Bizets Carmen til dagens Havanna, og Rigolettos handling foregår i dagens Italien, der i dag er lige så fuld af forfængelighed og overfladiskhed som i 1500-tallet, hvor operaen oprindelig udspillede sig.

“I vores opsætning forvandles Verdis opera til et moderne drama, hvor Hertugen af Mantova er en velkendt italiensk politiker omgivet af et hof af følgere. Han opvarter alle kvinder i sine omgivelser og helst de rigtig unge. Rigoletto, som er hans spindoktor og højre hånd, har en hemmelighed. En uskyldig datter, som han forgæves søger at beskytte”, siger Guido Paevatalu, musikalsk og kunstnerisk leder af guidOpera. “Her møder vi skønheden og udyret, den første kærligheds kompromisløse passion, men også korruption og bedrag. Alt indrammet af Verdis mægtige og fortryllende musik.”

“Rigoletto har alt det, som vi elsker ved opera. Den er både smuk og voldsom, og det bliver en stor følelsesmæssig oplevelse. Alle vil genkende den mesterlige kvartet ”Bella figlia dell’ amore” og hertugens arie ”La donna è mobile”, fortsætter Guido Paevatalu. “I mange opsætninger gør man Rigoletto til en grotesk og modbydelig figur, men i guidOperas opsætning skildres han på en anderledes måde. I denne opsætning af Rigoletto bliver han en ganske venlig, varm og medfølende person, han er bare havnet et forkert sted og det er hans kærlighed til datteren, der overskygger alt andet i hans liv.”

Victor Hugos skuespil Le roi s’amuse blev af Giuseppe Verdi (1813-1901) kaldt et af tidens største dramaer – på niveau med Shakespeare, da han besluttede sig for at skrive en opera over skuespillet. De østrigske censorers opfattelse af skuespillet var langt mere beskeden, og de forbød opførelsen af en så banal og obskøn historie på Teatro la Fenice. Ved at flytte handlingen fra Frans 1.’s franske hof til hertughoffet i Mantova, kunne censorerne dog godt acceptere operaen, som allerede ved premieren blev en kolossal succes – og den holder endnu.

Guido Paevatalu har sunget rollen som Rigoletto mange gange, både i ind- og udland. Niels Jørgen Riis har ligeledes sunget hertugen af Mantovas parti mange gange. Camilla Illeborg synger den krævende rolle som Gilda.

Indlægs forfatter: Ida Fogh Kiberg