Den Jyske Opera hædret for ”årets begivenhed”

”Hvad gør man, når et orkester og masser af operasangere må sendes hjem og store forestillinger lukkes ned”?, sådan spurgte P2-vært Stine Rosengren i fredags, den 30. april 2021, ved uddelingen af årets P2-priser i Odense Koncerthus. Og hun besvarede spørgsmålet med det, som Den Jyske Opera gjorde i kølvandet af nedlukningen: ”Ja så må man gentænke og forny sig på meget kort tid.”

Denne gentænkning og fornyelse blev til forestillingen I går og i morgen, som Den Jyske Opera spillede i august 2020 i lidt utraditionelle omgivelser i en lagerhal på havnen i Aarhus, og den blev ved pris-uddelingen hædret som intet mindre end årets begivenhed.

Forestillingen fik genrebetegnelsen ”ekkokammeropera”, og den er et psykologisk drama om ensomhed i et splittet kvindesind. Den blev spillet med publikum siddende isoleret i hver sin boks med udsigt ud over og ned i en lejlighed med møbler, køkken, badeværelse etc. Musikken tog afsæt i Robert Schumanns romantiske Lied-univers, og operachef Philipp Kochheim havde skrevet dialogerne. På scenen medvirkede 4 sangere, Estrid Molt Ipsen, Bolette Bruno Hansen, Annette Dahl og Birgitte Skarby Riddell og en skuespiller, Connie Tronbjerg, og ved flygelet sad pianist Søren Rastogi.

I går og i morgen, august 2020
(Foto – Den Jyske Opera)

Efter at prismodtagerne havde serveret et lille sammenkog af forestillingen, der indeholdt Schumanns smukke Lied ”Ich grolle nicht”, takkede scenograf Ditte Cecilie Lyngsø på Philipp Kochheims og resten af holdets vegne for prisen og for at have fået muligheden på rekordtid at kunne udvikle I går om i morgen – denne særlige analoge og coronasikre produktion i en tid, hvor analog kunst var en mangelvare, og hvor det var nødvendigt at bruge kunsten til at sætte ord på alt det, der er så svært at tale om.

Tillykke til Den Jyske Opera for denne årets begivenhed 2020.

Author: Søren Schelling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *