En tenors bekendelser – fra Webber til Wagner

INTERVIEW
af Ida Fogh Kiberg

Tenor Magnus Vigilius fortæller Operascenen.dk om sine nutidige roller, de fremtidige og så om sin egentlige debut, der ikke gik helt som planlagt.

Magnus Vigilius’ roller får ham vidt omkring i Verden, og der er intet mindre end tre debuter på listen i den kommende sæson. Magnus har lige sunget Froh i Wagners Rhinguldet i Musikhuset i Esbjerg og er i øjeblikket i gang med de sidste prøver på Carmen med Andrea Pellegrini på Bornholm. Det er i en ny udgave skabt specielt til Bornholms Kulturuge af Andrea Pellegrini og Bornholms Teater. Det kommer til at foregå i en fabrikssal på Kajen i Nexø, og derfor kaldes forestillingen Carmen på Kajen.

Trods det travle liv fik vi lov lige at få et par ord fra ham.

IFK: “Hvordan er sådan en karriere som din blevet skudt i gang? Startede den med klassisk musik, kom det fra familien, eller var det et tilfælde?

MV: ”Jeg er vokset op i et missionsk hjem, så vi sang mange salmer og andre ‘åndelige’ sange. Og jeg spillede i kirkens brass band, eller hornorkester, som det hed dengang. Ellers dyrkede vi ikke den klassiske musik derhjemme. Jeg voksede op med mine brødres smag, og derfor var min barndoms soundtrack leveret af de amerikanske skjalde Barry Manilow og Neil Diamond. Deres musik vækker stadig mange nostalgiske følelser og beundring hos mig.”

IFK: “Så der var musik i barndommen, men ikke nogen opera – hvor kom den så ind i billedet?

MV: ”I gymnasiet blev jeg ført ind i operaens verden af en klassekammerat, som spillede uddrag af La Boheme for mig. Senere så vi den sammen på Gamle Scene, og så var jeg sådan set solgt. Ikke at jeg på nogen måde troede, at jeg selv skulle synge opera endsige leve af det. Men forelskelsen var der!”

“Jeg gik nemlig ud det forkerte sted og stod pludselig i vejen for et af de større sceneskift, hvor bl.a. en kæmpe elefant skulle ned fra loftet”

IFK: “Der er allerede mange roller på cv’et, men hvilken rolle har du hidtil holdt mest af at synge, og hvorfor?”

MV: ”Det må vist være Siegmund i Wagner’s Die Walküre. Den overraskede mig lidt, for jeg havde ikke regnet med at skulle holde så meget af den. Men Wagners musik særligt i 1. akt overrumplede mig med sin sensualitet og perfekte dramatiske og musikalske opbygning. Siegmund som karakter er også en af de mere facetterede og følsomme af Wagners helte, og hele hans hjerteskærende historie og uskyldsrene og dog forbudte hovedkulds forelskelse i sin tvillingesøster er episk og gribende. At rollen så også ligger helt perfekt til min stemme og er en nydelse at synge, gør det jo ikke mindre tilfredsstillende.”

Magnus Vigilius som Siegmund i Valkyrien, Den Ny Opera,

IFK: “Nu står der jo flere nye roller i fremtidens kalender. Hvilken af dem glæder du dig mest til, og hvorfor?”

MV: ”I indeværende sæson (19/20) har jeg tre rolle-debuter. Manolios i Martinůs’ Greek Passion, titelrollen i Parsifal og Lohengrin. Sjovt nok er alle tre roller nogle slags Kristus-figurer, og der kan min baggrund i missionen måske komme mig til gode i.f.t. karakter-arbejdet. Af de tre roller ser jeg nok mest frem til Lohengrin. Den rolle har stået højt på min ønskeliste, da det var den første Wagner-rolle jeg arbejdede med og tidligt kunne mærke, at den ligger rigtigt godt til min stemme. At jeg selv er faldet i søvn begge gange, jeg har forsøgt at se Lohengrin i operaen, er så noget jeg skal arbejde lidt med, tror jeg…”

IFK: “Så længe du ikke er grunden til, at publikum falder i søvn, så kan det nok ikke undgås, at en enkelt træt tilskuer dagdrømmer lidt indimellem. Hvad er din drømmerolle, hvis den da ikke allerede er på listen?”

MV: ”Hmmm, jeg har ikke så mange drømmeroller. I al fald ikke nogen jeg føler, jeg absolut skal synge, før jeg dør (hvilket jeg selvfølgelig gør syngende på en operascene). Men jeg glæder mig i al fald utroligt meget til at synge Siegfried i 2022 for endeligt at kunne give mit eget bud på fortsættelsen af Ringen, og så håber jeg en dag at blive tilbudt at synge Paul i Die Tote Stadt, for den historie og Korngolds musik rører mig meget.”

“Jeg voksede op med mine brødres smag, og derfor var min barndoms soundtrack leveret af de amerikanske skjalde Barry Manilow og Neil Diamond.”

IFK: “Siegfried glæder jeg mig i hvert fald til at høre dig synge! Så blot et sidste spørgsmål: Allerede i gymnasiet startede fascinationen altså, og din Wagner-debut var i 2016 som Erik i Den Flyvende Hollænder – men hvad var din egentlige debut, og hvordan gik det?”

MV: ”Min debut i den professionelle teaterverden var i 2001 på Det Ny Teater; hvor jeg, på mit sidste år på konservatoriet, blev ansat som ‘swing’ i ensemblet på Phantom of the Opera. Dvs. jeg skulle kunne alle ensemblets små roller og replikker og springe til under sygdom. Det første der var brug for, var ganske enkelt en lille scene, hvor jeg udklædt som teaterteknikker skulle krydse scenen med en stige. Ingen replikker, ingen sang og alligevel fuckede jeg det op! Jeg gik nemlig ud det forkerte sted og stod pludselig i vejen for et af de større sceneskift, hvor bl.a. en kæmpe elefant skulle ned fra loftet og ind på scenen, og hele ensemblet og solister stormede rundt omkring mig, teknikere råbte ad mig, og jeg prøvede at gøre mig så lille som muligt med min stige. – så ja, det gik da meget godt!”

Man må trække på smilebåndet ved tanken om det syn. Ikke alle debuter er karrieredefinerende, heldigvis. Magnus Vigilius kom efter konservatoriet til at arbejde som sanger i England i flere år og fik så rollen som Rodolfo i La Boheme på Den Fynske Opera – værket, der havde fået ham til at forelske sig i genren for længe siden. Han har holdt gang i udviklingen af sin stemme med undervisning fra navne som Douglas Yates, Tonny Landy, Stig Fogh Andersen og Torsten Kerl. Magnus Vigilius var med i Lauritz Melchior-konkurrencen i 2014, hvor han med sin smedearie fra Wagners Siegfried vandt andenpladsen og for alvor kom på kortet i operaverdenen. I 2018 vandt han en Reumert som årets sanger for sin Siegmund i Valkyrien.

En smagsprøve fra Valkyrien
Author: Ida Fogh Kiberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *