Overklasserusser på Danmarksturne

Det var lidt af et vovestykke, Tjajkovskij var ude i, da han i 1877 besluttede sig for at gøre en opera ud af den store russiske Alexandr Pusjkins Eugen Onegin – romanen om den unge overklasseherre, der køligt afviser en kvindes kærlighed, men siden fortryder det bittert, var et nationalt klenodie i Rusland og bestemt ikke noget, man bare sådan tog og lavede om på. Men Tjajkovskij var ikke hvem som helst, og han troede fuldt og fast på idéen, også selvom stoffet ikke indbød til de store sceniske optrin, som det russiske operapublikum var vant til, men i stedet behandler store menneskelige følelser som længsler, lidenskab og jalousi.

Den Jyske Opera på Danmarksturne

Operaen blev da også en stor succes (da den lige var blevet løbet i gang) – i dag er den uden sidestykke den mest spillede opera fra det russiske repertoire, og inden længe kan man opleve den herhjemme i Den Jyske Operas opsætning. Hele 20 forestillinger bliver det til med premiere i Odense onsdag den 9. oktober og efterfølgende turne i det ganske land.

Forestillingen instrueres af den tyske instruktør, scenograf og kostumedesigner – og tidligere marionetdukkefører(!) – Hinrich Horstkotte, der har mere end 70 forestillinger i bagagen inden for såvel opera og operette som skuespil og dukketeater. På dirigentpodiet over for hhv. Odenses, Sønderjyllands, Aarhus’ og Aalborgs symfoniorkestre samt Copenhagen Phil står den New Zealandske dirigent Tecwyn Evans, der sammen med Den Jyske Operas kor og solister som Jens Søndergaard, Leif Jone Ølberg, Tanja Kuhn, Elin Pritchard, Dmitri Bashkirov, Philippe Do, Johanne Højlund og Valerian Ruminski m.fl. skal få Tjajkovskijs vidunderlige musik til at leve.

Lidt ekstra godter til århusianerne

Til Aarhus-publikummet er der lidt yderligere godter: Lørdag den 26. oktober kan almindelige sangglade borgere få lov at agere operakor og give den som bønder og tjenestefolk under kyndig vejledning. Den 3. november er der musikalsk optakt i Musikhusets café inkluderende smagsprøver fra operaen ved tre af de medvirkende solister. Og endelig er der efter Aarhus-premieren den 8. november ”Opera After Party”, hvor publikum i uformelle rammer kan nyde en forfriskning og hilse på holdet bag forestillingen.


DEN JYSKE OPERA
Peter Iljitj Tjajkovskij:
Eugen Onegin
Premiere: 9. oktober 2019 i Odense Koncerthus
Danmarksturné: 9. oktober – 30. november 2019
Musikhuset Aarhus: 8., 9., 15. og 16. november 2019

Medvirkende

Eugen Onegin: Jens Søndergaard / Leif Jone Ølberg
Lenskij: Dmitri Bashkirov / Philippe Do
Tatjana: Tanja Christine Kuhn / Elin Pritchard
Olga: Johanne Højlund
Fyrst Gremin: Valerian Ruminski
Larina: Birgit Demstrup / Birgitte Mosegaard Pedersen
Zaretskij: Andreas Winther
Triquet: Jens Jagd
Filipjevna: Bolette Bruno Hansen
En kaptajn: Jens Bové / Thomas Christian Sigh

Den Jyske Operas Kor

Copenhagen Phil
Odense Symfoniorkester
Sønderjyllands Symfoniorkester
Aalborg Symfoniorkester
Aarhus Symfoniorkester

Dirigent: Tecwyn Evans

Instruktor: Hinrich Horstkotte
Scenograf og kostumedesigner: Hinrich Horstkotte
Lysdesigner: Ib Asp

Indlægs forfatter: Søren Schelling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *