Unge talenter prøver kræfter med operaen – og med meget mere…

Mere en lytter end en læser? – Værsgo! Jeg har læst, så kan du lytte.

Er du – eller kender du – et ungt menneske med interesse for skuespil, klassisk musik og opera, måske med ambitioner om engang at arbejde inden for området, men i hvert fald med lyst til at investere noget tid og energi? Så er Den Jyske Operas talentudviklingsprojekt, TalentU, måske en overvejelse værd.

TalentU er et ambitiøst projekt, hvor unge mellem 16 og 22 år får mulighed for at arbejde med udvikling af deres musikdramatiske talent i et professionelt operamiljø. I løbet af de to år, det strækker sig over, får de undervisning i både korsang og solosang, dramatik, improvisation og kropsbevidsthed. De laver deres egne forestillinger, og medvirker desuden i nogle af Den Jyske Operas produktioner side om side med professionelle operasangere.

Jeg har besøgt TalentU under en musikalsk prøve på den forestilling, de skal være med i til efteråret – Karsten Fundals nyskrevne opera Inkognito Royal, der i øvrigt er baseret på den mystiske historie om Kong Frederik den Ottende’s død en sen aften alene på gaden i Hamborgs bymidte.

Store drømme og små tilfældigheder

”Da jeg var yngre, var jeg genert.” Sådan siger Lucie, en af de unge TalentU’er, jeg taler med. ”Men nu er jeg blevet mere sikker på mig selv og synes også, at jeg er nærmere min drøm om at blive operasanger.” Lucie fortæller også, at hun glæder sig også over at kunne arbejde i de samme omgivelser som nogle af hendes forbilleder.

“… nu er jeg blevet mere sikker på mig selv og synes også, at jeg er nærmere min drøm om at blive operasanger …”

For den unge gymnasieelev Luca var det til gengæld en pludselig indskydelse at give TalentU en chance. ”Jeg har overhovedet ingen klassisk baggrund”, siger han, ”men det er superfedt, det her!” Om det er den vej han skal senere i livet, ved han ikke – nu skal han først lige have sin studenterhue.

De tre mål

Hvad end man udlever sin operasangerdrøm eller er havnet på holdet mere eller mindre tilfældigt, så er der en ting, der er sikkert: TalentU handler ikke kun om sang. Det er meget mere end det. Det er et socialt fællesskab, det er et møde med ens grænser, en modningsproces til arbejdslivet, om det så er i operaens verden, eller et helt andet sted.

Lene Juul Langballe, der er udviklingschef hos Den Jyske Opera og programleder på TalentU, peger på tre overordnede mål for arbejdet med de unge – foruden alle sidegevinsterne: ”For det første vil vi gerne øge deres interesse for sang helt generelt,” siger hun. “For det andet vil vi gerne styrke fødekæden, så der også i fremtiden er et professionelt musikliv i Danmark. Og for det tredje vil vi gerne arbejde med det, man kunne kalde det kunstneriske mod, altså en bevidsthed om det kunstneriske udtryk, så man også tør forandre operagenren, stille spørgsmål ved den, holde den levende.” Og hun supplerer. ”Operaen skal ikke kun være relevant ud fra et tids- og samfundsmæssigt perspektiv, men også have en kunstnerisk kvalitet i sig selv.”

Måske det, man selv manglede

Hvordan idéen til TalentU præcis opstod, er hun faktisk ikke helt sikker på, men der var i hvert fald nogle gymnasiepiger, der på et tidspunkt efterspurgte noget i den retning. ”Den daværende operachef Annilese Miskimmon, syntes godt om idéen,” siger Lene Juul Langballe, “og vi begyndte at arbejde med den. og da den nuværende operachef Philipp Kochheim oplevede de unge talenter i succesforestillingen Intet (2017), var han sikker i sin sag: Det her projekt, det skulle fortsætte.” Og hun tilføjer. “Måske var det her den mulighed, man selv stod og manglede, da man selv var i den alder?”

En forpligtende aftale

De unge TalentU’er forpligtiger sig for to år. Men der er audition hvert år, så de nye og de gamle overlapper hinanden.

“… De unge talenter har indgået en kontrakt med Den Jyske Opera fra begyndelsen. De lover at komme til alle prøver. Til gengæld lover vi, at vi aldrig spilder deres tid …”

Der er fast øveaften om tirsdagen, med nogle undtagelser, men bestemt også med nogle tilføjelser i form af prøveforløb op til forestillinger og selvfølgelig selve forestillingerne. ”Og der er mødepligt”, betoner Lene Juul Langballe. ”Man er kun undskyldt, hvis man skal til eksamen, eller hvis man har koncert med et af de andre kor, man måske synger i.” Og hun fortsætter: ”De unge talenter har indgået en kontrakt med Den Jyske Opera fra begyndelsen. De lover at komme til alle prøver. Til gengæld lover vi, at vi aldrig spilder deres tid.”

Audition i august

Den 15. august i år inviterer Den Jyske Opera til audition, og nye talenter opfordres til at melde sig. Man skal skrive en mail til Talent@Jyske-opera.dk og fortælle lidt om sig selv – hvorfor man gerne vil være med, om man har erfaring med sang og drama – den slags. På selve dagen vil der være workshop med korprøve, drama og improvisation, og så bliver deltagerne bedt om at synge en selvvalgt sang (uden akkompagnement).

Er du interesseret, eller kender du en, der kunne være det, kan du også læse mere på www.jyske-opera.dk/børn-unge/talentu.

Author: Søren Schelling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *